WordPress hepimizinde bildiği gibi kullanıcı çeşitleri ile yönetliyor olduğundan dolayı kullanıcı çeşitleri ve yetkileri yer almaktadır. WordPress ile yönetilen içerik yönetim sisteminize bir editör, yazar vb şekilde elemanlar almanız için öncelikle bu kullanıcı çeşitlerinin neler yapabileceğini ve görevlerini bilmeniz gerekmektedir.
Artık bütün dünyayı sanaldan yaşadığımız için alacağınız kişinin internet sitenize neler yapabileceğini bilemezsiniz. Bunun içinde alacağınız kişiyi ona göre vasıflandırmanız gerekebilir. İşte sizlere ;
WordPress Kullanıcı Çeşitleri
Yönetici :
Bir sitenin tüm haklarını elinde bulunduran ve siteyle ilgili tüm işlemleri yapabilen kullanıcıdır. Bir yönetici siteye yeni bir yönetici de dahil olmak üzere yukarıda saydığım tüm kullanıcı çeşitleri için yeni bir kullanıcı oluşturabilir veya oluşturulan bir kullanıcı kaydını silebilir. Yazılar, sayfalar, yüklenen resimler, yorumlar, ayarlar, temalar vs. aklınıza gelen tüm kısımlarda yetkilidir.
Editör :
Bir editör site içerisinde sayfa veya yazı hazırlar, düzenler veya silebilir. Bu yetkiler yalnızca kendi sayfa veya yazıları için değil tüm site içeriğinde bulunan yazı ve sayfalar için de geçerlidir. Aynı zamanda yorumlar için de yetkili olup sitenin kategorileri, etiketleri ve linkleri için de yetkisini elinde bulundurmaktadır.
Yazar :
Bir yazar adından da anlaşılacağı üzere yazı hazırlayabilir, yazılar için resim veya dosya yükleyebilir ancak site için sayfa hazırlayamaz. Yalnızca kendi yazılarını hazırlama, düzenleme veya silme yapabilir, sitedeki diğer yazılar için böyle bir yetkisi yoktur.
İçerik Sağlayıcı :
Bir içerik sağlayıcı yalnızca yazı hazırlayabilir veya düzenleyebilir, bu yazıları yayınlama yetkisi yoktur. Hazırladığı yazı taslaklara kaydedilir ve yayınlama işini yönetici yapar. Taslak tamamlanana kadar her türlü düzenlemeyi yapabilir ancak yazı yayınlandıktan sonra düzenleme yetkisi de kalmaz.
Abone:
Özel bir site içerisinde yukarıda takipçi için yazılanlar bu kullanıcı için de geçerlidir. Takipçiden farkı özel sayfaları görebilmesidir. Yine yukarıda belirtildiği gibi sadece yorum yapma yetkisi bulunur. Eğer herkese açık bir siteniz varsa ve siz bu siteyi özel bir siteye dönüştürdüyseniz takipçi şeklindeki kullanıcılar otomatik olarak abone olmazlar, bu kullanıcıları abone olmaya davet etmeniz gerekir.
olarak sıralayabiliriz.
WordPress Kullanıcı Nasıl Silinir ?
- Oluşturmuş olduğunuz kullanıcıyı silmek için ise gerekli olan işlem WordPress admin paneline giriş yaptıktan sonrasında sol tarafta bulunan “Kullanıcılar” menüsü altından “Tüm Kullanıcılar” a tıklamanız gerekmektedir.
- Daha sonrasında ise internet sitenizde kayıtlı olan kullanıcıları bularak ve rollerine ayrılmış şekilde karşınıza gelmektedir.
- Silmek istediğiniz kullanıcının ismi ‘nin yanında ki “Sil” butonuna tıklayarak bu kullanıcıyı kolaylıkla silebilirsiniz.
Artık bütün dünyayı sanaldan yaşadığımız için siteme alacağım kişinin internet sitemde neler yapabilecegi konusunda fikrim yoktu yetkilerin neler oldugunu sayenizde ögrendim teşekkürler.