WordPress Multisite Nasıl Kaldırılır ?

Önce ki yazımız olan WordPress Multisite Nasıl Kurulur ? adlı yazımızda WordPress içerik yönetim sistemine multisite kurulumunu nasıl yapacağımızdan bahsetmiştik. Şimdi ise kurmuş olduğumuz bu WordPress içerik yönetim sistemine multisite özelliğinden pek hoşnut değilsek WordPress multisite kaldırma işlemini nasıl yapabileceğimizden bahsedeceğiz.

 

WordPRess multisite özelliğini kapatmak için ise yapmamız gereken bazı temel işlemler vardır. Bu özelliği kurup ve işimize yaramayacağını düşünüyor isek yapmamız gereken doğal hali ile bu özelliği kapatmak olacaktır. WordPress multisite kurulumu gibi WordPress multisite özelliği kapatma işlemi de bir kaç kolay adımdan oluşmaktadır.

 

 

WordPress Multisite Nasıl Kaldırılır ?

 

WorPress multisite özelliğini kapatma işlemi için temel olarak aslına bakarsanız yapmış olduğumuz işlemleri geri sarmak ile başlayabiliriz. Yani basit olarak yapacağımız işlemler wp-config.php ve htaccess.php dosyası üzerinde ki kodları değiştirmek ile işe başlayabiliriz.

 

 

WordPress Dosyalarında ki Değişen Kodları Eski Haline getirmek :

 

İlk olarak yapmamız gereken işlemler “wp-config.php” dosyasına eklediğimiz kodları ortadan kaldırmak ardından da internet sitemiz için en önemli konumda olan “htaccess.php” dosyamızda ki kodları eskileriyle değiştirmek olacaktır.

 

  • FileZilla gibi programlar sayesinde internet sitenizin sunucuna bağlanın.
  • İnternet sitenizin sunucusuna bağlandığınızda “public_html” klasörü içine girin.
  • Bu klasörden wp-config.php dosyanızı ve “htaccess.html” dosyanızı masaüstüne kopyalayın.

 

Artık bu dosyaları internet sitemizin sunucu üzerinden bilgisayarımıza kopyaladık. Şimdi yapmamız gereken işlem ise öncelikle wp-config.php dosyamıza eklediğimiz kodları silmek olacaktır.

 

  • wp-config.php dosyanızı bir not defteri gibi benzeri bir program sayesinde açın.
  • Şimdi ki yapacağımız işlemler ise eklemiş olduğumuz kodları silmek olacaktır. Bunun için ise öncelikle Mutlu Bloglamalar satırından önce eklemiş olduğumuz
    define('WP_ALLOW_MULTISITE',true);

    şu kodu silin.

  • Daha sonrasında ise Mutlu Bloglamalar satırından sonra eklemiş olduğumuz
    /* Multisite */
    define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );
    define('MULTISITE', true);
    define('SUBDOMAIN_INSTALL', true);
    define('DOMAIN_CURRENT_SITE', 'webdunya.com');
    define('PATH_CURRENT_SITE', '/');
    define('SITE_ID_CURRENT_SITE', 1);

    adlı yada benzer kodu silip dosyayı kaydedin.

 

Artık bu dosya ile işimiz bitmiş bulunmakta. Bundan sonrasında ise yapacağımız işem .htaccess.php dosyasında ki kodları multisite kurulumu yapmadan önce ki bulunan kodlar ile değiştirmekle ilgili olacaktır.

 

  • Masaüstüne kopyaladığınız .htaccess dosyanızı not defteri tarzı bir program ile açın.
  • Buraya bir kod ekleyip silmediğimiz için aslında sorunumuz burada başlamaktadır. Multisite kurulumu yapar iken WorPress bize burada ki tüm kodları değiştirmemizi istemişti. Bu kodların orijinal halini ise “WordPress Orjinal .htaccess Dosyası” adlı paylaşmış olduğumuz yazının üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  • Buradan kodları edindikten sonrasında ise yapmamız gereken işlem .htcacces dosyasında var olan kodları orijinal halleri ile değiştirip kaydetmek olacaktır.

 

Daha sonrasında ise üzerinde değişiklikler yapmış olduğumuz bu iki dosyayı tekrardan FileZilla programı üzerinden public_html klasörü adı altına atıyoruz. Buraya atar iken dikkat etmemiz gereken nokta sunucuda bulunan dosyalar ile bu dosyaların değiştirilmesi olacaktır. Üzerine yazılsın seçeneğini seçerek devam edebilirsiniz.

 

 

Veritabanı ‘nda Oluşan Tabloları Kaldırmak İçin :

 

Önce ki yapmış olduğumuz işlemlerden sonra WordPress admin paneline girerek WordPress multisite kapatma işlemini başarı ile gerçekleştirdiğimizi görebilirsiniz. Şimdi yapacaklarımız ise veritabanımızda yer alan ve sorgu sayısını arttıracak, boşuna yer kaplayan ve artık ihtiyacımız olmayan tabloları silmek olacaktır.

 

  • cPanel’e giriş yapınız.
  • cPanel’e giriş yaptıktan sonrasında “phpMyAdmin” e tıklayarak veritabanınıza ulaşabilirsiniz.

 

Artık veritabanına ulaştığınıza göre yapmamız gereken işlem sol tarafta bulunan veritabanlarında WordPress imiz ile ilgili olan veritabanını seçmek olacaktır. Veritabanının üzerine bir kez tıkladıktan sonrasında ise :

 

  • wp_blogs
  • wp_blog_versions
  • wp_registration_log
  • wp_signups
  • wp_site
  • wp_sitemeta

 

satırlarını kaldırmak olacaktır.

 

Bu işlemi de başarı ile gerçekleştirdikten sonrasında ise artık WordPress multisite kapatma özelliğini başarı ile gerçekleşmiş bulunduk. Son işlemi yapmak ise bizlere artık internet sitemizde multisite ile kalan ve anlam ifade etmeyen verileri silmemize olanak sağladı. Bu şekilde artık multisite ile ilgili tüm kalıntılardan kurtulmuş bulunduk.


] }

Yorum yapın