Yazılımcıların, yazılım geliştirirken güçlü bilgisayarlara ihtiyacı vardır. Bilgisayar temel bileşenleri açısından da güçlü olmalıdır. Hiç kimse yazacağı bir programın donarak ve kasarak açılmasını, çalışmasını beklemek istemeyeceğinden dolayı yapacağınız işlemlere göre bilgisayar almak yada toplamak sizler için en mantıklı çözüm olacaktır.
Yazılımcı diye adlandırmış olduğumuz kesim genelde güçlü bilgisayarlara ihtiyaç duymakla beraberinde bir şey yaparken donma ve kasma, programın hata verme gibi kriterlerini göz önüne aldığımızda çok çabucak sıkılma ve böyle hataların can sıkıcı olup dikkatin dağılması kolay olacaktır. Bunun için ise yazılımcıların bilgisayarları kullanacakları yazılım diline, yapacakları işlere göre bir tık daha üstün olmalıdır.
İşlemcisi
Yazılım geliştirdiğiniz bilgisayarda en önemli konu işlemcidir. Kullandığınız programlar hızlı çalışmalıdır, ide’lerin ve derleyicilerin hızlı derlemesi, sunucuların ise randımanlı çalışması için işlemcinin iyi olması çok önemlidir. Şuan piyasadaki, intel i7 işlemciler bu açıdan tercih edilebilir.
İşlemcinin kaç çekirdekliği olduğu önemlidir. Çünkü paralel işlemeye imkan tanıması açısından daha iyi bir performans gösterecektir. HQ ve MQ gibi harfler, işlemcinin 4 fiziksel çekirdeğe sahip olduğunu göstermektedir. Yazılımcılar için önerimiz 4 çekirdekli olanlar yönündedir.
Klavye
Hızlı bir şekilde kod yazmak için klavye rahatlığı da oldukça önemlidir. Tuşlar arasındaki mesafenin uygun olması gerekmektedir. Arada aydınlatması bulunan klavyeler gece kod yazmanız açısından faydalı olabileceği gibi karanlık ortamlarda da güzel bir görüntü oluşturabilir.
RAM
Yazılımcılar için bilgisayarın en az 8 GB DDR 4 modelinde RAM’e sahip olması gerekmektedir. 8 GB altındakiler, uygulamanın randımanlı çalışmasını engellemektedir. Electron ve Chrome bazlı uygulamalar çok fazla RAM kullanmaktadır. Ayrıca postgresql, redis ve mysql gibi sanal makineler ve sunucular ile çalışıyorsanız da çok RAM’e ihtiyaç duyulmaktadır. Yazılımcılar için en ideal olanı ise 16 GB’tır. DDR3 modelinden ziyade DDR4 daha iyidir.
Ekran
Yazılımcılar, saatlerce ekrana baktığı için rahatlık ve konforlu görüş önemlidir. Bu sebeple çözünürlüğün en az 1920 / 1080 olması gerekmektedir. Renk kapasitesi de yüksek olmalıdır ve yansımasız (matte) bir yüzey olmalıdır. Ekran paneli olarak ise IPS panellerin tercih edilmesi önerilmektedir. 15.6 ekran büyüklüğünden daha küçük ekranlar kod yazmak açısından rahatsız edici olabilmektedir.
Disk
SSD disk, işletim sisteminin verimli çalışmasını ve bilgisayarın hızlı çalışmasını sağlamaktadır. ayrıca uygulamaların da performanslı çalışmasını sağlamaktadır. Yazılımcılar için minimum 256 GB SSD olması gerekmektedir. 128 GB’lık bir disk, bir süreden sonra yetersiz olmaktadır.
Ekran Kartı
Yazılımcıları fazla etkilemeyecek bir bileşen olarak, dahili ekran kartı işinizi görecektir. Eğer Autocad, işleme yazılımları, multimedia yazılımları, 3D Max ve benzeri programlar kullanıyorsanız da güçlü bir grafik işlemcisine sahip harici ekran kartı da işinizi görebilir.