32 bit 64 Bit Arasında ki Farklar Nelerdir ?

Yaşadığımız gelişen teknoloji dünyasında artık her bir program, video ya da her hangi bir şey çok daha fazla performans istiyor. Bu noktada ise sistem gereksinimlerini karşılayabilmek adına bile telefonlarımızda 64 bit işlemciler kullanmaya başladık. Bir işletim sistemi kuracağımız zaman, her hangi bir program indireceğimiz zaman 32 bit mi 64 bit mi seçenekleri ve daha fazlasıyla karşılaşıyoruz. Peki 32 ve 64 bit arasında ki farklar nelerdir ?

 

 

32/64 Bit Nedir ?

Bu konuya değindiğimizde ve bunların ne olduğunu sorduğumuzda ele alacağımız en önemli şey işlemci mimarisidir. Eğer işlemci destekliyor ise her zaman bir şeylerin 64 bit kurulmasından yanayımdır. 32 bit ile 64 bit’in en önemli farkı 32 bitte en fazla 4gb ram kullanılabiliyor iken 64 bit destekleyen işlemcide isterseniz 2 gb ram’de kullanabilir isterseniz 500 gb ramde kullanabilirsiniz.

 

İşletim sistemi her hangi bir yeriyi işlemek için işlemciye komut yollar. İşlemciye gelen komut sayesinde işlemci bunu önce kendinde bulunan ön belleğe gönderir. Bu bağlamda işlemcide ne kadar çok önbellek boyutu var ise buda performansının yüksek olduğu göstergesidir.

 

32 bit işlemcilere gönderilebilecek veri uzunluğu 32 bit olduğundan dolayı buda günümüz teknolojisine yetişememektedir.  İşlemci verileri işleyebilmesi için daha çok çalışır, ısınır ve bir zaman sonra yetişemez ve bugün ki dediğimiz güncel teknolojide ki darboğaz terimini oluşturur. Bu konuda ise 64 bit işlemciler ortaya girerek sizin veriyi daha hızlı işlenmesini sağlar. Mantık olarak baktığınızda 2 kat hızlı gibi görünse bile iş öyle değildir. 32 bit e göre 2 kattan daha fazla hıza sahiptir. 32 bit işlemcide bir programı açma süreniz 5 saniye iken 64 bit işlemcide ise program açılış süresi 2,5 saniyenin altına düşmektedir.

 

 

32 bit 64 Bit Arasında ki Farklar Nelerdir ?

  • 64 bit işlem kapasitesine sahip işlemcinin verimi 32 bit işlemciden daha fazladır.
  • 32 bit en fazla 4 gb ram destekler iken, 64 bit işlemcide bir sınır yoktur.
  • 32 bit programlar 64 bit işletim sisteminde çalışabilir.
  • Performans gerektiren işler yapacak iseniz örnek olarak oyun oynama gibi 64 bit işlemci tercih etmelisiniz.
  • 32 bitte 4gb ram hakkınız olsa bile sistem bunun 2gb sini işletim sistemi alır ve size çok az bir ram kalır.
  • Bilgisayarınızda uygulama 64 bit olarak kurulu ise 32 bit kurulu olmasına göre daha hızlıdır.
  • Performans gerektiren işler yapacak iseniz 64 bit işlemci ve programları tercih etmelisiniz.

 

Temel olarak 32 64 bit farkı bunlardan oluşsa bile çoğu kullanıcının işlemci mimarisi 64 biti desteklese bile kullandıkları işletim sistemi yada programları 32 bit olarak indirmektedirler. Bunun asıl sebebi ise bilgisizliktir. Diğer yandan 64 bit işletim sistemi kullandığınızda bilgisayarınızda 32 bit programları çalıştırabilirsiniz. Eğer ki Yerel Disk C: ye giriş yaptığınızda “Program Filex (x86)” adlı bir klasörün içine girdiğinizde 32 bit programlar ile orada karşılaşabilirsiniz. Bir program yükler iken 32 bit mi 64 bit mi kurmalıyım diye iki seçenek arasında kalırsanız bilgisayarınızın 64 bit desteklediği takdirde 64 bit olarak kurmanız daha uygun olacaktır.

 

Bu sayede 64 bit işlemciye sahip olan bilgisayarda dilediğiniz programı gönlünüzce çalıştırabilirsiniz. Bu politika ise işlemcilerin kültüründen gelmesidir. İşlemciler geriye dönük uyumluluk politikasını benimsemektedirler. 32 bit program kullanacağınız zaman 64 bit işlemcide 32 bit programları canlandıracak bir yazılım mevcuttur. Diğer bir bahsetmek istediğim konu ise x86 gördüğünüz yerlerde anlatılmak istenin şeyin 32 bit olduğudur.


] }

“32 bit 64 Bit Arasında ki Farklar Nelerdir ?” üzerine 3 yorum

  1. Merhaba, DADG dan geldim. Çok havalı motto larla yazınızı paylaşıyorsunuz. Fakat öncelikle 32bit 64gb’e kadar ram destekler. Onun dışında aynı şeyi çevirip çevirip yazmışsınız. Yazınız beni kesmedi. 32bitten 64bite geçiş. İtanium64 ve amd64 nedir? Neden bazı programların 64bit sürümü amd64 diye geçer? Gibi konuları işleseydiz daha iyi olurdu.

    Cevapla

Yorum yapın