x86 Nedir ?

Bilgisayarımızda karşılaştığımız daha da önemlisi her hangi bir program indirirken önümüze gelen; x86 ‘yı bilmediğimiz takdirde bize merak uyandırırken, kafalarımızda oluşan soru ise “x86 nedir ?” olacaktır. İlk düşüncelerinizden biri “x32 bit vardı ne oldu ona, o neden ortalarda yok, kullanılmıyor mu acaba.” gibi düşünceler içine girip ufak bir kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz.

 

Uzun zamandan beri x86 kullanılmasına rağmen ne yazık ki hemen hemen her yerde karşınıza bu terim çıkmayabilir. Eğer x64 bitlik bir işletim sistemi kurulu ise bilgisayarınıza bir Yerel Disk C: dosyanızda ki Program Files dosyalarınıza bakınız. Birinin adı normal ve sonuna hiç bir ek almıyor iken diğerinin ise sonunda x86 yer alacaktır. Yani kısacası x86 bit diye tabir ettiğimiz terim belkide gözlerimizin önünde fakat biz bilmiyoruzdur.

 

 

x86 Nedir ?

 

Intel’in işlemcilerinin son harfleri hep 86 ile bitmesinden dolayı bir zaman sonra bu terim yerleşik bir hal aldı. Örnek olarak verecek isek kodu 80286, 386, 486 bu olan işlemcilerin son iki rakamları hep 86 ile bitmiştir. Intel’in amacı sürekli geriye dönük yazılımları her bilgisayarda çalıştırabilmektir. Eğer Intel’in 8086 mikroişlemcisi ‘nde hazırlayacağınız assembly ile oluşturacağınız bir yazılım tüm x86 mimarisine sahip işlemcilerde çalışır. Bu işlemcilere diğer firmadan da örnek verecek olur isek bunlar :  AMD nin 286, 386 işlemcilerinde de çalışabilir.

 

Bu yüzden Intel’in getirmiş olduğu sürekli geri dönük yazılımları her bilgisayarda çalıştırabilme amacı sayesinde yeni bir mikroişlemci üretildiğinde onun öncesinde üretilen mikroişlemcilere uyumlu olması o mikroişlemciye çok büyük bir avantajdı. Eğer öyle olmasaydı şuanda dünyada ki %90 oranında x86 mimarisine sahip işlemciler kullanılmaz ve üretilmezdi.

 

 

x86 Kaç Bit ?

Her hangi bir işletim sistemi kurulum dosyası yada bir program indirecek olan kullanıcılar ne yazık ki x86 ve x64 bit seçenekleri sunulduğunda bu konuda kararsız kalırlar. x64 bit işlemci mimarisine sahip kullanıcılar düşünmeden x64 bit seçeneğini seçer iken bilgisayarı x32 bit olan kullanıcının ise bu durumda kafası biraz karışabilir. x86 ne oluyor ki, x86 kaç bit acaba gibi sorular sayesinde kafanız karışır ise bilin ki x86 = x32 bit işlemci mimarisine. Eğer bilgisayarınız x32 bit ise program yada bir şey indireceğiniz vakit artık bundan sonrasında x86’yı gönül rahatlığıyla indirebilirsiniz.

 

x86’nın temel yazılış nedenini merak ediyor iseniz Intel’in zamanında çıkarmış olduğu 8086 koda sahip işlemcinin son 2 rakamından alıyor oluşudur.

 

 

Program Files X86 Nedir?

Eğer ki bilgisayarınızda x64 bit işlemci mimarisine sahip bir işlemci kullanıyor iseniz Program Files X86 isimli bir klasörü Yerel Disk C: ‘de göreceksinizdir. Windows’un x64 bit işletim sistemine sahip bir sürümünü kullanan kişilerin bilgisayarlarında iki tane Program Files klasörü olacaktır. Bunların birincisi x64 bit tabanlı programları içinde barındır iken iken diğeri ise x86 bit yani diğer ismiyle söylediğimiz x32 bit uygulamaları içinde barındıracaktır.

 

x64 bit işlemcilerde geriye dönük uyumluluk sağladıklarından dolayı x32 bitlik programları çalıştırabiliyor. Fakat ne yazık ki x32 bit işlemciler x64 bit işlemciler için yazılmış programları çalıştıramamaktadır.

 

Eğer ki bilgisayarınızda x32 bit için yazılmış bir programı kurmak istiyor iseniz kurduğunuzda Windows bunu otomatik olarak Program Files X86 adlı klasöre kuracaktır. Ve 32 bit olarak kurulan bu programı siz çalıştırdığınızda bilgisayarınızda bulunan otomatik olarak 32 bit yazılım canlandırma programları sayesinde 64 bit işletim sisteminize uyum sağlayarak sorunsuz bir şekilde çalıştırabileceksiniz.


] }

“x86 Nedir ?” üzerine 3 yorum

  1. x86′ nın ne olduğunu merak edenler için gayet güzel anlatmışsınız. Ben de ne olduğunu az çok biliyordum fakat yazınızı okuyunca aslında ne kadar az bildiğimi daha iyi anladım ve yazınız sayesin de daha iyi öğrenmiş oldum.

    Cevapla

Yorum yapın