Android işletim sistemine sahip bir cihaz satın aldığımızda bazı uygulamalar işletim sisteminizin içine gömülü bir şekilde gelir. İşte bu durumda Android sistem uygulamalarını kaldırma yada Android sistem uygulamalarını devre dışı bırakma adlı bir işlemle karşı karşıya gelmiş bulunuyoruz.
Sistem Uygulamalarını Devre Dışı Bırakmanın Yararı Nedir ?
Her hangi bir Android işletim sistemine sahip cihaz aldığımızda kötü olan yanı ise almış olduğumuz Android cihazın markasının bazı markalar ile anlaşma yaptığından dolayı cihazınıza gömülü bir şekilde uygulamaları gelmektedir. Android sistem uygulamalarını silme adlı seçeneği yapamayacağımızdan dolayı en kolay çözüm Android uygulamaları devre dışı bırakma olacaktır.
Aslında sistem uygulamalarını sile bilmek için ise bizim bir ROOT yetkisine ihtiyacımız vardır. Eğer “Root Nedir ?” diye merak ediyor iseniz yazımızın üzerine tıklayıp gidebilirsiniz.
Menümüzde boş yere yer kaplayan ve hiç bir işimize yaramayan uygulamaların dolduruşu ile hayli bir canımız sıkılabilir. Bunun önüne geçebilmek için ise Android işletim sistemi uygulamaları devre dışı bırakma seçeneğini eklemiş. Bu sayede artık cihazımızda boş yere duran ve görüntü kirliliği oluşturan uygulamaları devre dışı bırakarak menümüzden kaybolmasını sağlayabiliriz. Bu kaybolma işlemi ise sizin artık hiç bir şekilde Ram miktarınızı azaltıp arka planda çalışacak şekilde olmayacaktır.
Android Sistem Uygulamaları Nasıl Devre Dışı Bırakılır ?
Android işletim sistemine sahip cihazımızda ki bu görüntü kirliliğine neden olan ve boş yere menümüzde durup arkaplanda çalışan fakat kullanmadığımız uygulamaları artık iş geldi kapatmaya. Android uygulamaları devre dışı bırakma işlemi için ise bizleri iki farklı seçenek karşılamaktadır.
Eğer telefonunuzun ana ekranında böyle bir özellik var ise :
- Menüden devre dışı bırakacağınız uygulamanın üzerine usun süre basın ve bırakın.
- Sağ üst köşesinde çıkan silme işlemi olan “x” butonuna basın.
- Ardından uygulamayı silemeyeceğimiz için “Uygulamayı Devre Dışı Bırak” adlı seçeneğe tıklayın.
Bu sayede artık devre dışı bırakmak istediğiniz uygulamaları devre dışı bırakabilirsiniz. Kısa yoldan kolay bir işlem olan bu işlemi telefonunuz desteklemiyor ise yapmamız gereken tek şey telefonumuzun ayarlarını kullanmak olacaktır. Bunun için ise :
- Telefonunuzdan “Ayarlar” menüsüne geliniz.
- Buradan “Uygulamalar” adlı butona tıklayınız.
- Telefonunuzda yer alan tüm uygulamaların listesini çıkarttığı bu menüden ise devre dışı bırakmak istediğiniz uygulamayı seçiniz.
- Uygulamanın özel bir ekranı açıldıktan sonrasında ise “Devre Dışı Bırak” adlı seçeneğe tıklayınız.
- Karşımıza bir ufak pencere açılacak ve bizim uygulamayı devre dışı bırakıp bırakmamak istediğimizi soracaktır. Bunun için ise açılan ufak pencereden “Uygulamayı Devre Dışı Bırak” adlı butona tıklayınız.
Artık menüde boş yere yer kaplayan hemde kullanmadığınız halde raminizi yoran uygulamalardan kolay yoldan kurtulmuş olduk. Android uygulamaları devre dışı bırakma işlemi bu kadar basit olmasına rağmen hala sisteminizde o uygulamanın dosyaları bulunacaktır. Fakat etkin olmadığı için boş bir dosyadan ibarettir. Sistem uygulamalarını silmek için ise yukarıda bahsetmiş olduğum Root yetkisini alarak tamamen kaldırabilirsiniz.
Android Sistem Uygulamaları Nasıl Geri Etkinleştirilir ?
Genelde pek tercih edilmeyecek olan bir seçenek olmasına rağmen yinede söylemek isterim ki gün gelir bir gün işinize yarar ise bilmenizde fayda vardır. Eğer devre dışı bıraktığımız uygulamayı yeniden etkinleştirmek istiyor isek yapmamız gereken işlemler şöyledir.
- Telefonunuzdan “Ayarlar” menüsünü açın.
- Ayarlar menüsünden “Uygulamalar” butonuna tıklayın.
- Karşımıza açılan telefonumuzda bulunan uygulamalardan etkinleştirme işlemini gerçekleştireceğiniz uygulamayı seçin.
- Uygulamanın kendine özel penceresi açıldığında ise sol tarafta bulunan “Etkinleştir” butonuna basınız.
Bu sayede devre dışı bırakılmış uygulamayı etkinleştirme işlemini başarı ile gerçekleştirdiniz. Fakat bir seçenek daha vardır ki oda Google Play Store’dan bu uygulamanın kendi sayfasına girdiğinizde “Etkinleştir” diye bir seçenek çıkacaktır. Bu sayede de etkinleştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.