2017 yılı boyunca, 1 BTC’nin fiyatı 963 $ ‘dan 19.694 $’ a yükseldi. Benzer şekilde, 1 ETH fiyatı 8 dolardan 747 dolara fırladı. O zamandan beri ise bu iki sanal para birimi olan Bitcoin ve Ethereum’un fiyatı önemli ölçüde düşüş yaşadı fakat o zamanlar yatırımcılar ve meraklılar kripto için çıldırıyorlardı.
Ama kripto paralar sadece sanal para değil mi ? Bu ikisi arasındaki fark nedir ? Ve neden devasa fiyat düşüşlerinden sonra hala çok fazla ilgi var ? Bu makale tüm bu soruları ve daha fazlasını cevaplayacaktır. Bu yazıda ise :
konu başlıklarına değineceğiz.
Bitcoin Nasıl Çalışır ?
Bitcoin, aşağıdakileri hedefleyen dijital bir para birimidir:
- Merkezi olmayan (hiçbir kuruluş para biriminin yaratılmasını veya akışını kontrol etmez)
- Anonim (kişinin işlem yapma yeteneği kimliğe bağlı değildir)
- Şeffaf (tüm işlemler herhangi bir zamanda herkes tarafından görüntülenebilir)
Tüm bunlar blockchain ve peer-to-peer ağ üzerinden mümkün olmaktadır. Bitcoin blockchain, bugüne kadar yapılmış olan tüm geçerli Bitcoin işlemlerinin parçalarını tutan bir dosyadır. Her 10 dakikada bir, tüm yeni işlemler bir blokta birlikte kaydedilir ve daha sonra dosyanın sonuna eklenir. Bu nedenle, blockchain ; Bu, bazı veritabanı değerlerinin geçerli Bitcoin bakiyenizi belirlediği anlamına gelir. Bunun yerine, mevcut bakiyeniz basitçe tüm geçmiş işlemlerin şimdiki zamana kadar izlenmesidir. Para birimi asla gerçekte eller işlemez.
Bitcoin tek bir sunucuda veya sunucu kümesinde bulunmaz. Bunun yerine, dünyanın her yerinden binlerce bilgisayar arasında dağıtılır (düğüm adı verilir) ve herkes istediği zaman bu ağa katılabilir.
Bir işlem yapıldığında, Bitcoin ağındaki tüm düğümlere dağıtılır ve her bir düğüm, işlemin geçerli olduğunu doğrulamak için vardır. Bu, Bitcoin madenciliğidir: blok zincirinin onaylanmasını sağlamaya yardımcı olmak için makinenizin hesaplama gücünü kullanırsınız ve karşılığında bazı Bitcoin ‘ler kazanabilirsiniz.
İşlemleri göndermek veya almak için bir Bitcoin cüzdanına ihtiyacınız vardır. Bir cüzdan sadece bir genel anahtar (başkalarının size Bitcoins göndermek için kullandığı adres) ve özel bir anahtar (temel olarak cüzdanınızdan yapılan işlemleri doğrulayan bir imza). İstediğiniz zaman herkes yeni bir cüzdan oluşturabilir; bu da Bitcoin’i anonim bir para birimi olduğunu bir nevi kanıtlar aslında. Blockchain tüm düğümlere dağıtıldığından, tamamen kamusal ve şeffaftır. Herkes blok taşını görebilir ve yapılan her bir işlemi görebilir.
Dilerseniz aşağıda yer alan daha öncesinde yazmış olduğumuz içeriklere ulaşabilirsiniz :
Ethereum Nasıl Çalışır ?
Ethereum, dünya çapında binlerce bilgisayar arasında eş düzeyde dağıtılan devasa bir dünya çapındaki ağdır. Ethereum platformu, Blockchain teknolojisini, Bitcoin’in yaptığı gibi aynı şekilde kullanır, ancak çeşitli yollarla genişler. Ethereum’un kilit bileşeni akıllı sözleşmedir.
Ethereum platformu, kullanıcıların Ethereum komut dosyalarını yazabilmelerini sağlayan Solidity adlı özel programlama diliyle birlikte gelir ve bu komutlara akıllı sözleşmeler denir. Akıllı sözleşmeler ağa dağıtılır ve talep edildiğinde tüm Ethereum düğümlerinde yürütülür.
Ethereum ayrıca, Ether adında bir dijital para birimi içerir. Akıllı sözleşmelerin yürütülmesi, hesaplama kaynaklarının maliyetini artırdığından, düğüm sahipleri Ether ile telafi edilir. Daha fazla hesaplama-ağır akıllı sözleşme, yürütmek için daha fazla maliyet. Çok fazla maliyeti varsa, tamamlanmasına izin verilmez. Bu verimli akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını teşvik eder.
Ethereum blockchain, Bitcoin’in blockchain’ına benzer, ancak yalnızca Ether işlemlerini içermesi yerine, aynı zamanda yürütülen akıllı sözleşmelerin sonuçlarını da içerir. Ethereum ağındaki her düğüm, tıpkı Bitcoin’in yaptığı gibi blok zincirinin bir kopyasını tutar ve doğrulama işlemi benzer şekilde Ethereum madenciliği olarak adlandırılır. Madenciler, her bir Ether işlemi ve akıllı sözleşme sonucunun geçerli olduğunu doğrulamak için hesaplama kaynaklarını harcarlar. Çabaları karşılığında, onlar Ether kazanırlar.
Ayrıca, cüzdandan cüzdanına doğrudan Ether gönderebilir ve alabilirsiniz. Ethereum, blockchain konseptinin finansal teknoloji dışındaki alanlara genişletilebileceğinin kanıtıdır. Bu nedenle, Ethereum genellikle “programlanabilir para” olarak adlandırılır. Evet, sayısal bir para birimi, ancak kodu çalıştırabilen paradır.
Bitcoin mi Ethereum mu ?
Kısacası: Bitcoin sadece bir dijital para birimiyken, Ethereum bundan çok daha fazlasıdır. Bitcoin ve Ethereum, uzun vadeli hedeflerinde ve aynı zamanda, daha geniş dünyadaki değerlerini ve algılanan kullanımlarını etkileyen temel teknolojilerindeki farklılıklar bakımından temel farklılıklara sahiptir. Örneğin:
- Bitcoin’in ortalama blok süresi 10 dakika, Ethereum’un ortalama blok süresi ise 15 saniyedir. Ethereum işlemleri daha hızlı onaylanabilir.
- Madencilik ödülü olarak kazanılabilecek Bitcoin miktarı, her dört yılda bir yarıya indirilir. Minik Bitcoin toplam sayısı 21 milyona ayarlandı. Madenciler bu sayıya ulaştığında, yeni Bitcoin için madencilik sona erecek. Madencilik yoluyla kazanılabilen Eter miktarı yılda 18 milyon olarak sınırlandırılmıştır, bu yüzden her zaman yeni Eter dolaşıma girmektedir.
- Bitcoin, ASIC’ler, düzenli donanımlara göre çok daha üstün olan özel donanım kullanılarak en iyi şekilde değerlendirilir. Özel donanım ihtiyacı, madencileri madencilik gücünü pekiştiren büyük madencilik havuzlarına iterken, aynı zamanda Bitcoin madencilik ödüllerini piyasaya hakim olan “madencilik kartelleri” ile aynı anda birleştirmektedir. Bununla birlikte, Ethereum, en iyi hali hazırda daha kolay olan ve tartışmasız daha eşit olan GPU’ları kullanarak, Ethereum madenciliği nedeniyle GPU fiyatlarındaki artışlarla bile en iyi şekilde değerlendirilir.
- Bitcoin genellikle “dijital altın” olarak anılır, çünkü bir değeri vardır ve diğer kripto para birimleri Bitcoin fiyatına “sabitlenir”. Eteryum daha çok “dijital para birimi” olarak görülür çünkü bir harcama değeri ve daha düşük bir giriş noktası vardır.
Bununla birlikte, iki kripto para birimi arasındaki ana fark, Ethereum blok zincirinde programlanabilir akıllı sözleşmeler yapma kolaylığıdır. Başlangıçta, Bitcoin ağı akıllı sözleşmeleri işleyemedi. Bitcoin ve onun blockchain’i geliştikçe, akıllı kontratlar için destek eklendi, ancak Bitcoin bu konuda Ethereum’a ikinci olarak devam ediyor.
Eteryum savunucuları, Ethereum’un kripto para birimin geleceğinin başlıca nedenlerinden biri olarak bu kullanım kolaylığına işaret etmektedir. Ayrıca, Bitcoin geleneksel olarak yeni değişiklikler uygulamakta yavaş kalıyordu ve birçok insanın gözünde sadece ilk cryptocurrency olduğundan hala etrafta.
Cryptocurrency endüstrisi hala emekleme aşamasındayken, blockchain teknolojisinin dünyayı yavaş yavaş dönüştürdüğü şüphesizdir. Ayrıca, her biri kendi sektörlerindeki statükoyu desantralize etmeye ve bozmaya çalışan yüzlerce daha fazla kripto para vardır (tamamen merkezi olmayan bir internet gibi).