Composer Nedir ?

PHP ‘nin temellerini öğrenmeye başlayıp kendi kendinize belirli bir projeler yapmaya kalktığınız zaman ne kadar zor ve bilmediğiniz bir çok şeyin olduğunu görerek belki de soğumanıza sebep olacaktır. Fakat sadece PHP ‘de kalmayıp günümüzde bir çok farklı dile ait hazırlanmış tonlarca kütüphane ‘nin olduğu ve bunları kurmak için aracı bir araca sahip olmanız gerektiği olacaktır.

 

İşte bu yüzden Composer nedir diye sorulduğunda biz PHP projemize bir kütüphane eklemek ve bunları yönetmek, güncelleme işlemleri yapması amacıyla bir aracı bağımlılık sistemine ihtiyaç duyarız. Bizler Composer sayesinde PHP projenizde kullanmak istediğiniz kütüphaneyi tanımlar ve kurma işlemini gerçekleştirir. Dilerseniz sizin için güncelleme işlemini yapar.

 

Temel olarak Composer ne işe yarar ‘ın anlamını öğrenmiş bulunmaktayız. Bundan da daha önemlisi Composer ‘ı kurmak ve nasıl kullanacağımız bilmek olacaktır. Bunun için ise önce kurma işlemini gerçekleştirdikten sonrasında komut dizini ile istediğimiz kütüphaneyi ekleme işlemini gerçekleştirebiliriz.

 

 

Composer Nasıl Kurulur ?

Composer kurulumu oldukça basit bir kurulum olup tamamen normal bir bilgisayara uygulama yükleme işlemi ile aynı işlem basamaklarından geçer. Aşağıda yer alan Composer indir linkine tıklayarak indirme sitemiz üzerinden Composer programını Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarınız için gerçekleştirebilirsiniz.

 

Composer İndir

 

Composer ‘ı yüklemek için .exe uzantılı dosyayı indirdikten sonrasında ise yapacağımız işlem aslında çok basittir. Bilgisayarımıza indirdiğimiz kurulum dosyasını çalıştırıp temel olarak bilgisayarımıza ne program kurulumu yaparsak yapalım next, next dediğimiz işlemi gerçekleştirip başarılı bir şekilde kurma işlemini tamamlıyoruz.

 

 

Composer Nasıl Kullanılır ?

Composer ‘ı kullanmak için ise bizim öncelikle bir komut dizinini kullanmamız gerekir. Komut dizinini kullanmak bilgisayarımızda bulunan cmd ile olabilir iken farklı komut dizinleri indirip bilgisayarınıza kullanabilirsiniz.

 

Komut dizinini açtıktan sonrasında ise kuracağını kütüphanenin nasıl kurulacağına dair belirli bir koşul bulunmaktadır. Bu yazım koşulunu kuracağınız kütüphanenin internet sitesine girerek ulaşabilirsiniz. Daha sonrasında ise bizler kütüphane kurmak istiyorsak kuracağımız dizine komut sisteminde “cd” komutu ile gelmekteyiz.

 

composer global require “laravel/installer”

 

Örneğin yukarıda ki kütüphane laravel kütüphanesinin kurulmasını sağlayacaktır. Bizler mesela cmd sayesinde C:\xampp\htdocs dizinin içine kurma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.


] }

Yorum yapın