PHP Dizi Kullanımı

PHP ‘de olduğu gibi diğer bir çok farklı programlama dilinde dahi bir dizi oluşturmak bir değişkende birden fazla veri depolaması işlemini gerçekleştirmek demektir. Dizi bir değişkenin bir seferden birde fazla veri tutabilmesini sağlama işlemine denir. Yani bizler bir değişken oluşturarak bu değişkenin birden fazla veri tutabilmesini sağlayabiliriz.

 

Bu veriler bu değişkende bir indis değerine sahip olurlar. Hepsinin bir sırası bulunmaktadır. Bizler bu verileri yazdırma işlemini gerçekleştireceğimiz zaman ise diziye sırası ile yada manuel olarak eklediğimiz verileri indis değerine göre yazdırma işlemini gerçekleştirebilir, yada PHP foreach döngüsü kullanımı sayesinde yazdırma işlemini gerçekleştirebiliriz.

 

 

PHP Dizi Nasıl Oluşturulur ?

Öncelikle biz dizi oluşturmak için iki farklı yol izleriz. Bunlardan birincisi tek bir satırda bir değişkene birden fazla veri bağlayarak oluşturabiliriz. Diğer bir ikinci seçenek ise oluşturacağımız dizide istediğimiz indis değerlerine sahip veriyi tek tek farklı satırlarda bağlayabiliriz. Dilerseniz en çok kullanılan PHP array kullanımı ile başlayalım.

 

$araba = array("Ford","Mercedes","Volvo");

 

Yukarıda yer alan şekilde klasik olarak bir dizi oluşturma şeklimiz bulunmaktadır. Öncelikle bir değişken ismi belirleyip daha sonrasında eşittir işaretinin sağ tarafına bir dizi oluşturacağımızı İngilizcede de dizi anlamına gelen “array“kelimesi ile belirtiyoruz. Daha sonrasında parantez içerisine ise eğer metinsel bir değer girecek isek tırnaklar içine istediğimiz veriyi giriyoruz. Bir sonra ki değeri ise virgül koyduktan sonrasında yazabilirsiniz. Zaten sayısal bir değer ise tırnak içinde yazmamız gerek yoktur.

 

$a[0] = "Merhaba";

$a[1] = "Selam";

$a[2] = "Selam";

$a[3] = 5;

 

Yukarıda ise bizler indis değerlerine göre kendimiz indis değerine bir değer atayarak bir dizi oluşturmuş bulunuyoruz. En başta oluşturmuş olduğumuz değerde ise yine aslında indis değerleri 0 dan başlayarak devam etmektedir. Fakat ikinci oluşturmuş olduğumuz yöntemde ise görmüş olduğunuz şekilde birden fazla satırı işgal ederek boş yer alan kaplamaktadır.

 

 

PHP Dizi Yazdırma

Öncelikle aslında dizi yazdırma işlemi yada dizilerle bir işlem yapmak tamamen artık sizin programcılık becerinize kalmış bir durumdur. Öncelikle daha öncesinde PHP foreach döngüsü kullanımı dersinde öğrenmiş olduğumuz foreach döngüleri ile dizileri yazdırma işlemini gerçekleştirebiliriz. Foreach döngüsünü bu derste öğrendiğiniz için bu konuda değinmeyeceğim. İsterseniz mavi yazının üzerine tıklayarak bu döngü çeşidine göz atabilirsiniz.

 

Diğer bir yazdırma şekli ise bir çok farklı ihtiyaca göre for döngüsü içinde kullanabilmekte mümkün olacaktır. Tamamen sizin beceri ve yeteneğinize bağlı bir durum iken hiç bir döngü çeşidi kullanmadan direkt olarak yazdırmak istiyor iseniz yapmamız gereken işlem ise aslında çok basittir.

 

echo $araba[1];
echo $a[3];

 

PHP ‘de yazdırmak için kullandığımız temel echo etiketi sayesinde yazdırma işlemini gerçekleştirebiliriz. Echo ile yazdırmak istediğimiz dizinin ismini yazıp köşeli parantezler içerisinde ise bir indis değerini belirlemeliyiz. İndis değerlerinin 0 ‘dan başlayıp 1 ‘er artarak gittiğini unutmamak gerekir.

 

Biz bir dizide kaç eleman olduğunu bulmak istiyor isek çeşitli fonksiyonları kullanabilmemiz mümkündür. Örneğin bir dizide kaç eleman olduğunu bulmak istiyor isek :

 

echo count($a);

 

Yukarıda yer alan ve hepimizin artık adı gibi öğrendiği count etiketini kullanabiliriz. Dizilere bu eğitim videomuz ve yazımızda giriş yaptık fakat ilerleyen zamanlarda bize tek boyutlu diziler yetmeyeceği gibi dizileri ilişkilendirme işlemini gerçekleştireceğiz ve çok boyutlu dizilere geçiş yapacağız.


] }

Yorum yapın