PHP Function Oluşturulması ve Kullanımı

PHP ‘de hazır olarak oluşturulmuş olan fonksiyonların bulunduğunu önce ki derslerimizden hatırlıyor olmalısınız. Bizler bu hazır olarak kendi içinde olan fonksiyonlar yerine kendimiz istediğimiz şekilde bir fonksiyon oluşturup yazmış olduğumuz php kodlarının içinde istediğimiz yerde ismi ile çağırarak kullanabiliriz.

 

Oluşturacağımız fonksiyona gerek matematiksel ifade, gerekse bir string olacak şekilde düzenleyebilmemiz mümkündür. Oluşturacağınız fonksiyonda ne yapmak istediğiniz tamamen size göre belirlenecek olup, oluşturacağınız fonksiyonun ne işe yarayacağı sizin becerinize kalmış bir şey olacaktır.

 

 

PHP Fonksiyon Nasıl Oluşturulur ?

Bizim php ‘de fonksiyon oluşturabilmemiz için öncelikle bir fonksiyon oluşturacağımızı bildirmemiz gerekmektedir. Daha sonrasında ise fonksiyonun bir ismi olur ve parametreli yada parametresiz olarak fonksiyonumuzu oluşturabiliriz. Aşağıda yer alan örnek üzerinden gidecek olur isek :

 

function merhaba() {

echo "Hoş geldiniz";

}

 

Yukarıda bir fonksiyon oluşturayacağımız function ile belirtmiş bulunuyoruz. Daha sonrasında ise fonksiyona bir isim tanımlıyoruz. Fonksiyonun nasıl çalışacağını ise süslü parantezler içerisinde belirtiyoruz. Daha sonrasında biz bu fonksiyonu eğer gerektiği yerde çağırıp kullanmak istiyorsak :

 

merhaba();

 

Yukarıda gördüğünüz şekilde fonksiyonun ismini yazarak fonksiyonu çağırma işlemini gerçekleştiriyoruz. Artık fonksiyonun ismini php kodlarınız içinde nereye yazarsanız yazın ismini yazarak çağırdıktan sonrasında o fonksiyonu çalıştırmış olacaksınız.

 

 

PHP Parametreli Function Oluşturma

PHP parametreli fonksiyon oluşturduğumuzda ise parametrelere yollayacağımız değerlerin belirli bir işleme tabi tutulup işlem işleyip karşımıza getirmesini sağlayabiliriz. Bunun için ise :

 

function toplama($x,$y) {

$sonuc = $x+$y;

echo $sonuc;

}

 

Yukarıda yer alan fonksiyonda ise fonksiyonun isminin yanında yer alan parantezin içine parametre tanımlıyoruz ve ardından süslü parantez içerisinde bir işleme tabi tutuyoruz. Şimdi ise bu fonksiyonu nasıl çalıştırma işlemine geçeceğimize sıra geldi :

 

toplama(10,6);

 

Yukarıda ise php kodlarının her hangi bir yerine yazacağımız yukarıda yer alan kod parçası için öncelikle fonksiyonun ismini yazıp ardından parantezin içinde iki tane parametre yolluyoruz. Bu parametreler fonksiyonda ki işleme tabi tutulup bize sonucu getirmektedir.

 

 

PHP Function Örnekleri

Şimdi ise yukarıda en son parametreli bir fonksiyon gönderip belirli bir sonucu elde etmeyi başarmıştık. Fakat biz parametreli göndereceğimiz değerleri her zaman kullanamayabiliriz ve bazende tam tersine parametreli fonksiyonlara ihtiyaç duymaktayız. Bu tamamen sizin yazacağınız ve yapacağını PHP kodları ile alakalı bir durumdur. Önemli olan ise bir fonksiyon oluşturduktan sonrasında her seferinde aynı yada benzer kodları yazmak yerine bir fonksiyon oluşturup gerektiği yerde çağırmak bizlere kod anlamında tasarruf etmemizi sağlayacak ve daha düzenli kod yazmamıza olanak sağlayacaktır.

 

Yapacağımız bir değişikliği her seferinde belirli bir kod satırlarından arayıp bulmak yerine her hangi bir işlem değişikliğinde direkt olarak fonksiyona müdahale edip düzeltmemize imkan sağlamaktadır.

 

function topla() {

$sonuc = 5+6;

}

 

Yukarıda ise biz parametre kullanmak yerine direkt olarak kendimiz belirlemiş olduğumuz iki sayının toplamasını sağlamış bulunduk. Bu iki sayının toplamını ise istediğimiz her yerde bu fonksiyonu çağırmak adına :

 

topla();

 

İfadesini kullanarak çağırma işlemini gerçekleştirebiliriz. Artık bu sayede fonksiyon kullanımını kavrayabilir, sadece toplama işlemi olarak düşünmek yerine iki süslü parantez arasına yazacağınız kodlara göre oluşturacağınız şeyin dinamik bir yapıda olmasına özen gösterebilirsiniz.


] }

Yorum yapın