PHP İf, Else İf, Else Kullanımı

Diğer dillerde olduğu gibide PHP if kullanımı oldukça basit ve bizim temel olarak karar yapımızı oluşturmaktadır. Eğer belirli bir şeylerin sonucunda belirli sonuca göre bir şeylerin çalışmasını istiyor isek temel olarak kullanmamız gereken şey karar yapıları olmak zorundadır.

 

Karar yapıları bizim neyi hangi koşulda ne olarak çalıştırılacağını belirtmektedir ve o koşul gerçekleştiği sürece orada yer alan koşul yapısının içinde yer alan kodlar çalışacaktır. Bu sayede istenilen şart sağlandığında istenildiği şekilde yazmış olduğumuz kodların çalışması sağlanmış olacaktır.

 

[accordion] [accordion_content title=”PHP İf Kullanımı” icon=”” active=”active”]PHP if kullandığımızda temel olarak söz dizimi if ten sonrasında bir koşul belirtmemiz gerekecektir. Eğer bu koşul gerçekleşir ise bizim artık bu karar yapısının içinde yer alan kodlarımızın çalışacağı anlamına gelmektedir.

$a = 5;

$b = 6;

if ($a < $b)

{

echo("A değişkeni B 'den küçüktür.");

}

Yukarıda yer aldığı şekilde eğer bizim yukarıda tanımlamış olduğumuz değişkenler if karar yapısının içinde yer aldığı koşul gerçekleştiğinde if karar yapısının içinde yer alan “A değişkeni B ‘den küçüktür” ifadesini ekrana yazdıracaktır.[/accordion_content][accordion_content title=”PHP Else Kullanımı” icon=”” active=”active”]Eğer if karar yapısının içinde yer alan koşul gerçekleşmez ise yapmamız gerekenler koşulun öyle olmadığını belirtmek amacıyla else yapısını kullanmamız gerekecektir. Else yapısı ile biz artık o öyle değilse anlamına gelen kodları yazmış bulunacağız.

$a =7;

$b =6;

if($a<$b)

{

echo("A değişkeni B 'den küçüktür");

}

else

{

echo("B değişkeni A 'dan büyüktür.

}

Yukarıda yer alan kodlarda ise biz artık if karar yapısının içinde yer alan koşul sağlanmadığında ekrana direkt olarak else nin içinde yer alan kodları çalıştıracağız demektir. Bu sayede artık eğer koşul gerçekleşmez ise şunu yap diyebilme yeteneğine sahibiz.[/accordion_content][accordion_content title=”PHP Else İf Kullanımı” icon=”” active=”active”]PHP ‘de birden fazla şekilde koşul gerçekleşebilir. Bunlar için ise eğer birden fazla durum var ve bu durumlarda ne olacağı belli değil ise ve o koşul gerçekleştiğinde hangisinin çalışmasını istediğini ayarlamak istiyorsak kullanmamız gereken koşul yapısı ise else if olacaktır.

$a=5;

$b=5;

if($a<$b) 

{ 

echo("A değişkeni B 'den küçüktür"); 

}

else if ($a=$b)

{

echo("A değişkeni B değişkenine eşittir.");

}

else 

{

 echo("B değişkeni A 'dan büyüktür. 

}

Yukarıda yer alan kodlarda ise görmüş olduğunuz şekilde bir sayının olasılıklarını hesapladığımızda ya biri diğerinden büyük, biri diğerinden küçük ve yada eşit olabilmektedir. Böylesine fazla bir durum ile karşılaştığımızda ise görmüş olacağınız şekilde else if kullanarak olasılıkları arttırabiliriz. Else if ‘i istediğiniz kadar gerektiği şekilde kullanabilirsiniz.[/accordion_content] [/accordion]

 

Temel olarak istediğimiz koşulu gerekli koşul ifadesini yazdıktan sonrasında parantez içine yazmalı ve çalışacak olan kodları ise süslü parantezler içine yazıp belirtmeliyiz. Daha sonrasında ise yer alan koşula göre süslü parantez içerisine yazmış olduğumuz kodlar çalışıp veya çalışmayacaktır.

 

Yukarıda yer alan PHP koşul ifadeleri ile artık ne gibi durumlarda nasıl bir koşul sonrasında neyi çalıştırıp çalıştırmak istemediğinize siz karar vereceksiniz. Gereken durumlarda gerektiği zaman içerisinde yer alan kodlar çalışırken gerçekleşmeyen koşul ifadelerinde ise içerisinde yer alan kodlar çalışmayacaktır. En basit anlatımı ile PHP koşul ifadeleri bu şekildedir. Bundan sonrasında ise tamamen yapacağınız, yaptıracağınız işleme göre koşul ifadelerini kendinize göre ayarlayabilirsiniz.


] }

Yorum yapın