PHP Switch Case Kullanımı

PHP ‘de diğer bir karar yapıları olan switch ‘ler sayesinde bazı belli koşulda bir şeyler yapabilmemiz mümkündür. Bir önce ki dersimizden hatırlayacağımız üzere PHP İf Kullanımı sayesinde temel olarak en çok kullanılan karar yapılarını öğrenmiştik.

 

Bu sefer if, else if ve else karar yapılarına çok benzer olan switch case ‘ler sayesinde if, else if ve else sayesinde yaptırmış olduğumuz bazı işlemleri yaptırmamız mümkündür. Eğer belirli bir koşul sonucunda bir şey gerçekleşecek ise karar yapılarını kullanarak belirli kodları, komutları çalıştırmamız mümkün olacaktır.

 

 

PHP Switch Kullanımı

Temel olarak değişken değerinin belirli koşullara uyup uymadığını kontrol eden karar yapıları olup, uyduğu durumlara göre farklılıklar gösterebilen ve sizin bu uyan koşullara göre bazı kodları, komutları çalıştırma işlemini gerçekleştireceğiniz karar yapılarıdır. Aşağıda yer alan PHP switch case örneklemesi sayesinde kullanım mantığını kavramanız kolaylaşacaktır.

 

<?php

$renk = "siyah";

switch($renk)

{

case "siyah":

echo "En sevdiğim renk siyahtır";

break;

case “kırmızı”:

echo “En sevdiğim renk kırmızı”;

break;

case "mor":

echo "En sevdiğim renk mordur";

break;

default:

echo "Sevdiğim renk yok";

}

?>

 

Yukarıda yer alan PHP switch case kullanma örneği ile beraberinde öncelikle ne yaptıklarımızı bir gözden geçirelim. Yukarıda bir renk değişkeni tanıyarak buna siyah değerini atamış bulunuyoruz. Tanımladığımız bu değerin belirli olduğu koşullar durumunda da biz bir şeyler yaptırmak istiyoruz. Bunun için ise switch case karar yapısını kullanacağımız için switch etiketi açtıktan sonrasında hangi değişkene göre karar vereceğini bildirmek için içerisine parantez açıp değişkeni yazıyoruz.

 

Daha sonrasında ise süslü parantez açıp case yazdıktan sonrasında durumu belirtiyoruz. Eğer durum bu ise altında yer alan komutun çalışmasını istiyoruz. Fakat durum eşleşmiyor ise break komutu sayesinde bir sonra ki değere geçmesini sağlıyoruz. Bu sayede eğer durum eşleşmiyor ise break komutu sayesinde bir alt satırda ki diğer karar yapısına bakmaktadır. Eğer bizim bu değişkende var olan değer hiç biri ile eşleşmeyecek olur ise bu yüzden en alt satırda bir default tanımlayıp ne yapması gerektiğini belirtmiş bulunuyoruz. Daha sonrasında ise süslü parantez ile kapatarak bu karar yapısını bitiriyoruz.

 

Temel olarak PHP Switch Case Kullanım Örneklerine baktığımız zaman bu sayede çoğaltabilmek mümkündür. Temel olarak switch case kullanım mantığını öğrendikten sonrasında aklınızda oluşan bir şeyi bu sayede yapabilecek duruma gelmiş olacaksınız. Değişkene atadığınız değeri değiştirerek artık ekrana gelen sonucunda değiştiğini hiç bir değer ile uyuşmuyor ise artık ekrana default olarak tanımladığımız kısmın içinde ki komutların ve kodların çalıştığının bilincine varmalıyız.


] }

Yorum yapın