Recovery Menüsü Nedir? | Akıllı Telefon Rehberi

Çoğumuzun bilmediği bu menü ROOT yetkisine sahip olmayan telefonlarda dahi kullanılır fakat bu kullanım ölçüsü sınırlandırılmaktadır. Cihazınıza eğer ister iseniz özelleştirilmiş ve özellik bakımından zengin olan Recovery Menüsü bulup da yükleyebilirsiniz. Her bir telefon için Recevory Menüsüne giriş yapmak farklı tuş kombinasyonları gerektirebilir. Bunun için internet sayesinde marka ve modelinizi yazarak nasıl bu menüye girebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

Bunun yanı sıra ROOT yetkisine sahip telefonlar da üçüncü parti olan ve diğer bir adıyla ClockworkMod (CWM) olan Recovery Menüsü kurulabilir. Bu menü sizin telefonunuzla birlikte gelen yüklenmiş Recovery Menüsünden bir çok daha fazla değişiklilik barındırır.

 

Android ’in Stock Recovery Modu ile karşılaştırıldığında bir çok farklı özelliği mevcuttur.  ClockworkMod ‘un popüler olmasına sebep olan özelliği ise .zip formatına sahip olan ROM’u telefonunuza doğrudan düzgün bir şekilde kurabilmesidir.

 

Telefonunuzla ilgili sorunlar yaşıyor iseniz, işetim sisteminiz düzgün çalışmıyor ise, cihazınızdaki verileri tamamıyla yedeklemek istiyor iseniz, yedeklemenizi geri yüklemek ister iseniz ya da fabrika yarlarına dönmek ister iseniz bu Recovery Menüsü ile bu işlemleri kolayca geri getirebilirsiniz. Bunun haricinde ROM yüklemek için yine bu menüye ihtiyaç duyulur.

Android Recovery Menüsü

Android Recovery Menüsü göründüğünde, ses seviyesi tuşlarıyla seçenekleriniz arasında gezinebilir ve açma / kapatma tuşuyla bir seçenek belirleyebilirsiniz.

Seçenekler:

  • Sistemi yeniden başlat: cihazı normal şekilde yeniden başlatır.
  • Güncellemeyi ADB’den uygulayın: ADB veya Android Hata Ayıklama Köprüsü, kullanıcının Android cihazı bir bilgisayara bağlamasına yardımcı olur. Bu özellik Android geliştiricileri için tasarlanmıştır ve bu nedenle Android SDK’nın (Yazılım Geliştirme Kiti) bilgisayara yüklenmesini gerektirir.
  • Harici depolama biriminden uygula: bu bir bellek kartından güncellenir. Kullanıcı bilgileri hafıza kartına kaydetmek için bir bilgisayar kullanabilir, ardından cep telefonuna yerleştirerek verileri cep telefonuna kaydedebilir.
  • Verileri / fabrika ayarlarına sıfırla: bu, verileri ve önbellek bölümünü temizler ve cep telefonunu orijinal fabrika koşullarına sıfırlar. Eski cep telefonunuzu güvenle satmak veya vermek istediğinizde kullanışlıdır.
  • Önbellek bölümünü sil: Bu, önbellek bölümündeki tüm verileri siler. Önbellek bölümü, sabit sürücüde geçici olarak veri depolamak için kullanılan bir bölümdür.
  • Güncelleştirmeyi önbellekten uygulayın: bilgisayar veya bellek kartı olmadığında kullanışlıdır. Bu, dosyanın önce bir WiFi bağlantısı veya bir İnternet bağlantısı üzerinden indirilmesini gerektirir.

Burada yer alan Android Recovery Menüsü her telefon için farklı olabilir. Sizler telefon modellerinize göre aratıp daha detaylı anlatımları bulabilirsiniz.

Recevery Menüsünde Yer Alan Terimler

 

-Reboot system now
Recovery Menüsü, bir işlem yaptıktan sonra cihazı yeniden başlatmanızı sağlar.

 

-Apply sdcard:update.zip

ROM ya da bir dosya yüklemek için .zip uzantılı yükleme dosyasını hafıza kartına attıysanız dosyayı flaşlamak (Mobil Pratik Bilgilerden Android Flashlamak Nedir adlı yazımızı okuyabilirsiniz) için ziyaret etmeniz gereken bölüm olarak adlandırılır.

 

-Wipe data / factory reset

Cihazınızı fabrika ayarlarına döndürmeye yarar ve bir diğer olarak ise telefonunuza ROM yükleme yapmadan önce telefonunuzun sıfırlanması önerilir.

 

-Wipe cache partition

telefonunuzda önceki ROM ’dan kalmış olan sistem dosyalarını temizler. Yeni bir ROM yüklemeden önce

şiddetle yapılması önerilir.

 

-İnstall zip from sd card

ROM yükleme işlemini için .zip uzantılı olan dosyayı telefonunuza yüklemenize yarayan seçenektir. Bu seçeneğin içinde bulunmuş olan diğer başlıklarda ise hafıza kartından yada  cihazın hafızasına atılan .zip dosyasını seçebileceğiniz seçenekleri yer almaktadır. Rom, kernel, tema ve diğer .zip uzantılı dosyaların tümü buradan yükleyebilirsiniz.

 

-Backup and restore;

İsminden de anlışalabileceği şekilde telefonunuzun yedeğinizi almanızı ya da bir yedek yüklemenize yarar.

 

-Mounts and Storage;

Bu başlık altında ise hafıza birimleri yer almakta ve imei numarasını formatlanma işlemleri yer almaktadır.

 


] }

Yorum yapın