Sensör Teknolojisi Nedir? Tarihçesi – 2020

Sensör teknolojisi birçok parametrenin ölçülmesinde kullanılan bir metodolojidir. Sensör teknolojisinin tarihçesi 1987 yıllarına dayanmaktadır. Sensör teknolojisi, sıcaklık, basınç, uzaklık vb. parametrelerin fiziksel ortamdaki değişikliklerini algılayan teknolojileri konu alır. Sensör sayesinde sıcaklık, basınç, uzaklık vb. parametrelerin ölçümleri yapılmaktadır. Sensör ilk olarak Steinel tarafından kullanılmaya başlanmış ve 1987 yılında seri üretimine geçilmiştir. Sensörler sayesinde insan hayatı kolaylaşarak bazı parametrelerin ölçümleri sayesinde ekonomik çözümler üretilebilir. Sensör teknolojisinde kullanılan sensör çeşitlerinden şu şekilde bahsedilebilir:

  • Pasif Infrared (PIR),
  • Steinel PIR Sensörler,
  • Akıllı Telefon – Tablet – TV Sensörleri,
  • Park – Far – Yağmur Sensörü,
  • Otomatik Kapılar – Aydınlatma Sistemleri olarak sınıflandırılabilir.

Pasif Infrared (PIR)

pasif infraraed

Pasif Infrared (PIR) sensör teknolojisi vücudun sıcaklık radrasyonlarının yaydığı ışımaları optik tarama sistemi ile algılamaktadır. Infrared teknolojisi pasif ve aktif noktalar oluşturarak sıcaklığın yaydığı radyasyonu takip etmektedir. Sensör teknolojisi sayesinde hareket eden ve sıcaklık yayan noktalar algılanarak voltaj değişikliği yapılmaktadır. Bu teknolojisi sayesinde en ufak bir yer değişikliği bile algılanarak doğru bir ölçüm yapılmış olur

Steinel PIR Sensörler

Steinel PIR sensörler günümüzde kullanılan radar teknolojilerinde bulunan sensörlerdir. Yüksek frekansları algılayarak istenen alanı etkili bir hızda taramaktadır. Sensör 5.8 ghz hız ile çalışarak frekansın yoğunlaştığı dalgalara doğru yankılar oluşturmaktadır. Sensör teknolojisinin yankı ile ulaştığı frekans mesafeyi ve süreyi hesaplamaktadır. Algılana alanda yankı süreleri farklılaşarak frekans algılamasının değişmesine sebep olabilir. Son derece hassas ve net algılama teknolojisine sahiptir.

Ayrıca Rekombinant DNA teknolojisi nedir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Akıllı Telefon – Tablet – TV Sensörleri

Akıllı Telefon – Tablet – TV Sensörleri günümüz teknolojisinde farklı şekillerde hayatı kolaylaştırmak için kullanılmaktadır. Sensörlerin pratik ve güvenli kullanımı sayesinde markalar her geçen gün yeni sensör teknolojileri geliştirmektedir. Akıllı telefon, tablet veya TV cihazlarında kullanılan bazı sensörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kalp Atışı Hızı Sensörü,
  • Parmak izi Sensörü,
  • Barometre,
  • Hall Sensörü,
  • RGB Ortam Işığı Sensörü,
  • El Hareketi Sensörü,
  • Yakınlık Sensörü,
  • Jiroskop sensörü olarak bahsedilebilir.

Park – Far – Yağmur Sensörü

park far yagmur sensoru

Park – Far – Yağmur Sensörü günümüzde hemen hemen tüm araçlarda kolay kullanım kabiliyeti kazandırmaktadır. Sürücüler araçlarında bulunan akıllı sensörler sayesinde kolayca park edebilir, far ile gece sürüşünü güvenli bir şekilde sağlayabilir veya yağmur sensörü ile yağmurlu havalarda araçlarını konforlu bir şekilde kullanabilir. Sensör sayesinde park etme problemi tamamen ortadan kaldırılarak özellikle şehir içi yoğun trafiklerde büyük kolaylık sağlanmaktadır.

Otomatik Kapılar – Aydınlatma Sistemleri

Otomatik kapılar ve aydınlatma sistemleri hayatın her alanında engelleri açıp kapatmaya yarayan bir takım kullanımlar oluşturmaktadır. Sensör teknolojisi sayesinde AVM, hastane, kafe, havalimanı veya otellerde kapılar otomatik olarak açılabilir veya ışıklar otomatik olarak ortamı aydınlatabilir. El değmeden yapılan bu işlemler sayesinde bir takım işler zahmetsizce gerçekleşerek hayatı kolaylaştırabilir. Otomatik kapılar ve otomatik yanan aydınlatmalar sayesinde kolay ve hızlı kontrol sağlanabilir.


] }

“Sensör Teknolojisi Nedir? Tarihçesi – 2020” üzerine bir yorum

  1. Teknolojinin bir hayli gelişmesi şaşırtıcı şeyleri karşımıza çıkarıyor. Bu tür içeriklerinizi sürekli olarak takip ediyorum. Teşekkürler!

    Cevapla

Yorum yapın