SQL Select ve Select Distinct Komutu Kullanımı

SQL ile veri tabanı oluşturup yönetme işini bilgisayarımızda Management Studio programı sayesinde gerçekleştirirken artık bir önce ki derslerimizde veritabanı oluşturmayı, veritabanı oluşturduktan sonrasında tablo oluşturmayı ve tabloya kolonlar ekleyip veri tiplerini belirlemiştik.

 

Oluşturduğumuz ve veri tipleri ile kolon isimlerini belirlediğimiz tabloya ise veri girme işlemini gerçekleştirmiştik. Bundan sonrasında ise asıl işimiz bizim SQL için komutları öğrenmek ve hangi komutlar ile ne yapabileceğimizi bilmek olacaktır.

 

Bu dersimizde ise Select ve Select Distinct komutlarını kullanarak girdiğimiz verileri sorgulamayı, bu iki komut arasında ki veri farkını öğrenmeyi ardından da kaç satır veri girdiğimizi ve girdiğimiz verilerin kaçının bir birinden farklı olduğunu sorgulayacağız.

 

[accordion] [accordion_content title=”SQL Select Komutu” icon=”” active=”active”]SQL ile Select komutu sayesinde İngilizce den dilimize karşılığı olarak seç anlamına gelmektedir. Bir şeyleri seçeceğiz ama neyi seçeceğiz. Önemli olanda budur.

select * from ilktablo;

Yukarıda yer alan örnekte ilktablo tablosundan bütün girilen verileri karşımıza getirecektir. Eğer biz bu tablodan tüm verileri değilde belirli alanları karşımıza getirmesini istiyor isek yapmamız gereken komut ise :

select ad,soyad ilktablo;

Yazmamız gerekecektir. Yukarıda iki örnekte yer alan farklılık üzerine yıldız yerine kolon isimlerini yazarak o kolonları seçerek karşımıza ilktablo tablosundan getirmesini sağlamaktayız.[/accordion_content][accordion_content title=”SQL Select Distinct Komutu” icon=”” active=”active”]SQL ‘de select komutuna ek olarak gelen Distinct komutu ile biz farklı verileri seçmemizi ve göstermemize olanak sağlamaktadır. Örnek olarak isimleri aynı olan kişilerin gözükmemesini istiyor isek kullanmamız gereken komut ise distinct komutu olacaktır.

select distinct * from ilktablo;

Yukarıda yer alan örnekte tüm tablodan tüm satırların bir birinden farklı olan kısımları getirmesini istemiş bulunmaktayız. Fakat eğer distinct komutu ile de bir şey seçip istediğimiz kolonlarda ki farklı verileri getirmesini istiyor isek kullanmamız gereken komut :

select distinct (bolum) from ilktablo;

Yukarıda ise bizlere bölümler tekrarlansa dahi kaç adet bölüm olduğunu ve bu bölümlerin isimlerini getirecektir. Bu sayede biz bölümlerin isimlerini tekrarlanmadan bir kez olarak göreceğiz.[/accordion_content][accordion_content title=”SQL Count Kullanımı” icon=”” active=”active”]SQL ile oluşturduğumuz veritabanından veri sorgulayacağımız zaman ise kaç satır veri sorgulamak istiyor isek kullanmamız gereken komut count olacaktır. Kullanımı ise :

select count(*) from ilktablo;

Yukarıda tüm kolonlarda toplamdan kaç satır veri olduğunu karşımıza getiriyor olacaktır. Eğer parantez içine bir kolon ismi yazsaydık bu kolonda kaç satır veri olduğunu karşımıza getirecektir.

select count(distinct bolum) from ilktablo;

Yukarıda yer alan örneğe baktığımız zaman ise az önce öğrenmiş olduğumuz distinct komutunu kullanarak bolum kolonunda kaç farklı satır veri olduğunu bu komut ile sorgulatma işlemini gerçekleştirebiliriz.[/accordion_content] [/accordion]

 

Yukarıda yer alan komut kullanımlarını dikkatle incelediğimizde yazım sırası büyük önem taşımaktadır. Sizinde bu komutlara aşina olabilmeniz ve farkını anlayabilmek ve sorgulamak için bilgisayarınıza bir veritabanı oluşturup veri girip ardından sorgulatma işlemlerine başlamanız gerekmektedir.


] }

Yorum yapın