Android ekranını televizyona aktarma özelliği sayesinde Android işletim sistemine sahip akıllı telefonunuzu bir televizyona bağlayabilmeniz mümkün olacaktır. Android işletim sistemine sahip telefonların ekranlarının küçük olması nedeniyle birden fazla kişiye bir şey göstereceğiniz zaman yada sizler bir şey izleyeceğiniz zaman akıllı telefonunuzun ekranını bir televizyona yansıtma işlemine gerçekleştirebilirsiniz.
7 Farklı seçeneğe geçmeden önce, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, deneyebileceğimiz seçenekler tabii ki çoğaldı. Aşağıdaki seçenekleri denemeden önce, denemenizi önerdiğimiz ve işinize yarayacak bir yöntem daha eklemek istiyoruz. Bu yöntemde telefonunuz ve televizyonunuzun özellikleri, ekran paylaşımını desteklemelidir.
- Televizyon ve telefonunuzu aynı Wi-Fi ağına bağlayın.
- Telefonunuzun üst menüsü açarak, “Smart View” özelliğini aktif ettiğinizde televizyonunuzun ismi listede çıkacaktır. Listeden seçim yaptıktan sonra, telefonunuzun ekranını televizyonunuza bağlamış olacaksınız.
7 Farklı seçenek ile android ekranını televizyona aktarma işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür. Hem bu sayede ekran ve ses senkronize olarak televizyon ekranından bir şeyler izleyebilir ve telefonunuzdan göstermek istediklerinizi aktarabilirsiniz. Kullanacağımız yöntemler ise :
- Google Chromecast ile Yansıtma
- Amazon Fire Stick ile Yansıtma
- Mirecast Dongle ile Yansıtma
- USB to HDMI ile Yansıtma
- Telefonu Depolama Aygıtı Olarak Bağlama
- DLNA ile Ağ Üzerinden Ekran Yansıtma
- Mirecast Özellikli Televizyona Android Ekranı Yansıtma
şeklinde gidecektir. Fakat eğer televizyonunuzda Mirecast özelliği bulunuyor ise diğer yöntemleri atlayarak en sonda yer alan yönteme ilerleyerek telefon ekranını tv’ye aktarma kablosuz işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Google Chromecast ile Bağlama
Muhtemelen en belirgin yöntem popüler Google Chromecast Ultra’dır. Bu aslında medya akışı (veya telefonunuzun ekranı) için doğrudan bir TV’ye yönelik bir araçtır. Chromecast’in bir HDMI konektörü ve bir USB güç kablosu vardır (çoğu TV’de, cihaza güç sağlamak için yeterli enerji sağlayan bir USB bağlantı noktası bulunur). Android cihazınızla eşleştirildikten sonra kullanıma hazır.
Tek yapmanız gereken Android’in açılan Hızlı Ayarlar menüsünde Yayınla komutunu kullanmak veya favori uygulamalarınızda simgeyi bulmaktır. Örneğin, mobil Chrome uygulamasının bir Yayınlama seçeneği vardır.
Yukarıda yer alan bağlantıya tıklayarak eğer Mirecast hakkında detaylı bilgiye sahip değilseniz Mirecast’ın ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını, çalışma mantığını kavrayabilirsiniz.
Amazon Fire Stick ile Yansıtma
Android cihazınızın ekranını kablosuz olarak yansıtmanın başka bir yolu da bir Amazon Fire Stick kullanıyor. Buradaki fikir Chromecast’i kullanmaya benzer: iki cihazı birbirine bağlar ve ana ekranı TV’ye “çevirirsiniz”. Daha sonra TV’nizdeki içerikleri, uygulamaları, oyunları ve tüm akışlı medyaları görüntüleyebileceksiniz.
Amazon Fire TV Stick, Amazon’un en çok satan satıcılarından biri ve Google Chromecast Ultra’dan çok daha esnek bir medya merkezi seçeneğidir. Daha fazla bilgi için Amazon Fire TV Çubuğunu ayarlama kılavuzlarına bakabilirsiniz.
Mirecast Dongle İle Yansıtın
Kablosuz bir HDMI sistemi olan Miracast, birçok modern televizyona yerleştirilmiştir. TV’niz Miracast uyumluluğuna sahip olmasa bile, Blu-ray oynatıcınızın veya medya merkezinizin olduğunu fark edebilirsiniz. Başarısız bir şekilde, ucuz bir Miracast dongle’ı TV’nizin HDMI bağlantı noktasına bağlayabilirsiniz.
Android 6.0 Marshmallow veya daha yeni bir sürümü çalıştıran bir cihazla bir Miracast cihazına bağlanmak için “Ayarlar” > “Cihaz bağlantısı” > “Ekran yansıtması” ‘nı açın ve adımları izleyin. Daha eski cihazlar için “Ayarlar” > “Ekran” > “Ekranı Yayınla” ‘yı kullanın, menüyü açın ve Kablosuz ekranı etkinleştir seçeneğini işaretleyerek ekran yansıtma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bazı telefonlarda ise paylaşma başlığı altında “Mirecast” yada “Screen Mirror” olarak adlandırılabilir bu duruma dikkat etmelisiniz.
USB to HDMI İle Yansıtma
Son yıllarda, USB’den HDMI’ya destek geliştirildi. Bunun için, USB konektöründen gelen sinyalleri (genellikle mikro USB veya belki de bir USB C tipi konnektör) HDMI kablosuna dönüştürmek ve çıkışı seçtiğiniz TV veya monitörde görüntülemek için bir dönüştürücüye ihtiyacınız olacaktır.
Dönüştürücüler için uyumluluk cihazlar arasında farklılık gösterir. Samsung telefonları ve tabletleri, bazı HTC ve Motorola cihazlarında olduğu gibi, onlarla birlikte çalışır, ancak diğerleri bunu yapamaz. Dışarı çıkıp jenerik bir adaptör almayın. Bunun yerine, Google’da “[Cihazınız] için USB HDMI adaptörü” araması yapın ve nelerin geldiğini görün. Bu kabloların iki türü mevcuttur:
- MHL: Bu, Mobil Yüksek Çözünürlüklü Bağlantı anlamına gelir ve HD video ve sekiz kanallı surround ses sunar. 2010 yılında dfunded ve şu anda superMHL şartname sunuyor. Cihazlar hem mikro USB hem de USB Tip-C ile mevcuttur.
- Slimport: Düşük güç gereksinimlerine sahiptir, yani telefonunuzu bataryayı boşaltmadan TV’nize bağlayabilirsiniz. Elbette yoğun grafik gereksinimleri olan bir oyun oynamadığınız sürece! Neyse ki, pek çok Slimport kablosu, şarj cihazınızın kablosunu bağlamak için bir mikro USB bağlantı noktasına sahiptir.
Diğer AV adaptör tiplerinin mevcut olduğunu unutmayın. Bir HDMI TV’niz yoksa, bunun yerine VGA uyumlu bir Slimport kablosu kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Telefonu Depolama Aygıtı Olarak Bağlama
Android telefonunuzu TV’nize bağlamak için bir başka yöntem de USB depolama cihazıdır. Bu ekran paylaşımı için iyi olmasa da, yine de TV’nizde fotoğraf ve video görüntülemenize izin verir.
Bu nedenle, en sevdiğiniz spor uygulamasından TV’ye video akışı yapamazken, yine de tatil videolarınızı paylaşabilirsiniz. TV’nizin (veya diğer medya cihazınızın) USB portunun, bazılarının mühendis kullanımı için sınırlı olduğundan, genel kullanım için olduğundan emin olun. TV’nin uzaktan kumandası, bazı medya kontrol seçeneklerine de sahip olmalıdır, böylece telefonunuzda görüntülemek istediğiniz dosyaları bulabilirsiniz.
DLNA ile Ağ Üzerinden Ekran Yansıtma
TV’ler ve Blu-ray oynatıcılardan set üstü kutular ve konsollara kadar çeşitli cihazlar, Digital Living Network Alliance (DLNA) yönergelerini desteklemektedir. Bu, Android cihazınızda yüklü olan doğru uygulama ile medyayı doğrudan TV’nize aktarabilirsiniz demektir.
DLNA, yaygın olarak kullanılır ve çoğu cihazda yerleşiktir. Bu nedenle, bunun için herhangi bir ek donanıma ihtiyacınız yoktur. Ne ihtiyacınız olacak, ancak, BubbleUPnP veya belki de AllConnect gibi bir uygulama. Ayrıca Android için Plex’i de düşünmelisiniz.
Mirecast Özellikli Televizyona Android Ekranı Yansıtma
Bazen şansınız yaver gider ve tabi ki son zamanlarda yeni bir televizyon aldıysanız yapmanız gereken işlem aslında çok basittir. Son zamanlarda almış aldığınız bir çok televizyonda kendisinde yer alan bir Mirecast özelliği bulunmaktadır. Televizyonun ayarlarına girerek bu özelliğini aktifleştirmeniz gerekir. Bu özelliği aktif ettikten sonrasında ise yapmanız gereken tek işlem ise aslında geri kalan ayarları telefonunuzdan yapmanız gerekecektir.
Telefonunuzdan ise “Ayarlar” kısmına girip ekran paylaşmak için gerekli olan kısmı bulmanız gerekecektir ve ekran paylaşımı özelliğini destekleyen bir telefonunuz olması şarttır. Ayarlarınızdan android telefon ekranını televizyona aktarma işlemini televizyon ve telefonu bir birini seçerek bağlama işlemini başarıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Yukarıda yer alan yazıda aslında bunun bir örneğini görebilirsiniz. Ekran yansıtma işlemi için bilgisayarımızdan gerekli kısmı açıp telefonumuzdan da gerekli aya kısmına girdikten sonrasında başarıyla iki cihazı bir birine bağlayabiliyoruz.